top of page
Zoeken
  • Evelien

Protestmars tegen de woon-armoede: manifest, sprekers & media!

Bijgewerkt op: 2 mei

Afgelopen zaterdag was het zover: de protestmars & demonstratie STOP DE WOON-ARMOEDE! Met groepen uit 4 buurten liepen we met spandoeken en megafoons naar het Buikslotermeerplein. Door de Banne klonk het luid en duidelijk: wat willen wij? BETER WONEN! Wanneer willen wij dat? NU!
Sprekers met eigen ervaring

Met 150 mensen stonden we om 15:00 uur te luisteren naar Kirsten, die in de Van der Pekbuurt woont, over wat zij allemaal ziet. We luisterden naar Kamiel, die vertelde over een meisje dat geen vriendinnetjes mee naar huis durfde te nemen vanwege de schimmel in hun huis. We luisterden naar Dirk, uit de Waterlandpleinbuurt, die beschreef hoe de liften in hun seniorenflat soms wekenlang kapot zijn. We hoorden Lily, uit het Mosveld, die zei dat al haar medestudenten geen normale kamer kunnen vinden zonder failliet te gaan.


We luisterden naar Boudewijn, van actiegroep Niet te Koop, die vertelde over hoe veel sociale huurwoningen er in Noord al wel niet verkocht zijn en hoe weinig daarvoor terugkomt. We hoorden Dejo, van de Bijstandsbond en de FNV, die vertelde hoe onrechtvaaredig het is dat mensen het simpelweg niet meer kunnen betalen om te leven door de hoge (woon)lasten.


We hoorden het verhaal van Amarfi, die vertelde over hoe haar leven ontwricht wordt door haar slecht onderhouden huis, waar de muizen maandenlang door de badkamer liepen en ze misschien wekenlang asbest heeft ingeademd.


En we hoorden het pleidooi van Eva, van Red Amsterdam Noord, om het niet langer te pikken dat de huren wéér worden verhoogd terwijl de woningen niet deugen:

Op het moment dat huurders de volle huurprijs moeten betalen, terwijl ze niet thuis willen of durven slapen door schimmel, ratten en lekkages, gaat hier toch iets gigantisch mis? Dat corporaties ook nog huurverhogingen durven te vragen voor deze woningen en mogen doorgaan met de verkoop van sociale huurwoningen is niet meer uit te leggen. Decennialang hebben huurders huur betaald zonder dat de woningen goed onderhouden zijn. Waar is dat geld gebleven? En waarom is dat niet gebruikt voor het onderhoud van deze woningen zelf?

Manifest

Op het eind werd het manifest gepresenteerd met de eisen van deze actie. Ze zijn simpel:


1. Een stop op huurverhogingen bij slechte woningen in Noord (gebrekkige/geen isolatie, schimmel, lekkages)


2. Een versnelling van de verduurzaming van woningen in Amsterdam Noord

(sommige bewoners moeten nog jaren wachten en zitten met kou én hoge energierekeningen)

dus: optimaal isoleren én aansluiten op een betaalbare, écht groene energiebron!


3. Een directe stop op de verkoop van sociale huurwoningen in Noord.Het manifest werd overhandigd aan directeur van Ymere Erik Gerritsen, die 2 van de 3 eisen ondertekende.Spandoeken op het Stadsdeelkantoor

Aan het eind van de actie werden de spandoeken opgehangen bij de deur van het stadsdeelkantoor. We wilden een punt maken, en zichtbaar blijven zo lang als mogelijk was. Het hele weekend hebben de spandoeken er gehangen, en hopelijk hebben de mensen verantwoordelijk voor dit stadsdeel het punt duidelijk gekregen.
Media-aandacht

Nog diezelfde dag kwam de protestmars in woord en beeld in de media. AT5 maakte een reportage, en het Parool beschreef de actie en het verhaal dat Amarfi vertelde. De week erop stonden we op de voorpagina van de Rodi-nieuwskrant.


Wat een opkomst, en wat een resultaat!! Als dit niet duidelijk maakt dat het niet langer zo kan, weet ik het ook niet meer. Wordt vervolgd!21 weergaven

Comments


bottom of page