top of page
Zoeken
  • Evelien

Stadspas actie bij de voedselbank!

Op 30 november en 1 december zijn we langsgegaan bij Voedselbank uitgiftepunten om te checken hoe veel mensen op de hoogte zijn van een belangrijke nieuwe regeling. Een regeling die wij voor elkaar hebben gekregen! Namelijk: als je loopt bij de Voedselbank, heb je recht op een stadspas met groene stip. En daarmee op een heleboel andere financiële tegemoetkomingen van de gemeente, zoals de energietoeslag en een laptop voor schoolgaande kinderen.Het toetsen op besteedbaar inkomen staat al lang op de agenda bij de NoordAs. Zo heeft het een belangrijke rol gespeeld in het verhaal van Marijke en Sandra. Het zit zo: meestal wordt bij armoederegelingen gekeken naar je bruto inkomen. Maar veel mensen hebben enorme vaste lasten, zoals een torenhoge huur of veel jonge kinderen. Dan kan het alsnog zijn dat je onder de streep amper meer iets van dat hoge bruto inkomen overhoudt. Zo zijn er mensen die niet kunnen rondkomen terwijl ze fulltime werken. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je besteedbaar inkomen: dit is het geld dat je overhoudt ná je vaste lasten.


Dit onderwerp hebben wij het afgelopen jaar uitgebreid besproken met wethouder Marjolein Moorman, waarna de regeling officieel is veranderd. Sinds februari kan iedereen met een voedselbankpas óók een stadspas krijgen met groene stip.


Maar weet iedereen dit wel? En wordt het wel goed uitgevoerd? Dat hebben we begin december zelf uitgezocht. Wat bleek: in deze 2 dagen hebben we al 13 mensen gevonden die nog geen stadspas met groene stip hadden. Verspreid over de hele stad zouden dit er makkelijk meer dan 100 kunnen zijn.


Deze mensen konden door onze samenwerking met het Leefkringhuis meteen worden ingeschreven. Maar voor veel mensen is dat nog niet het geval. Daarom gaan we door, en hopen we dit ook stadbreed te kunnen organiseren.


46 weergaven

Comments


bottom of page