top of page
Zoeken
  • Evelien

Ombudsman op bezoek bij Verhaalsessie

Loop je vast bij de gemeente of heb je problemen met een instantie die namens de gemeente werkt? Dan kan je terecht bij de Ombudsman Metropool Amsterdam.

Dat staat er op de website van de Ombudsman in Amsterdam. Vastlopen bij de gemeente of problemen met instanties, dat is de kern van de meeste verhalen die bij de NoordAs verteld worden. We zijn altijd op zoek naar een manier waarop we de problemen die worden aangekaart in persoonlijke verhalen het beste kunnen brengen. Soms is dat in een spreekuur met een wethouder, soms is dat in een beleidsgesprek met ambtenaren, en wie weet is dat soms ook samen met de Ombudsman. Het leek ons dus goed om eens nader kennis te maken. Wat fijn dat dat ook kon!


We organiseerden die dag een Verhaalsessie, maar hebben eigenlijk wel 3 verhalen verteld. Een verhaal van Lenie over Waternet, het verhaal van Marijke over besteedbaar inkomen, en het verhaal van Rein over de Jan van Galenstraat. Ook een gemeenteraadslid van de PvdA was aanwezig, dus het was belangrijk om meerdere goede signalen af te geven aan de mensen die er hopelijk iets mee kunnen. Eigenlijk was het een heel goede combi: de taak van de Ombudsman is om signalen door te geven aan de politiek 'maar ik kan zelf niks veranderen. Ik kan alleen maar druk zetten; uiteindelijk is het aan de politiek om er iets aan te doen.' En dan zit de politiek er meteen bij!


Het verhaal van Lenie over Waternet

Bij Lenie zijn meer dan 2 jaar geleden de loden leidingen weggehaald, en heeft sindsdien geen geregistreerde watermeter in huis. Hoe vaak ze er ook achteraan gaat, Waternet en Ymere wijzen naar elkaar en niemand kan haar vertellen hoe lang het nog gaat duren. Betaalt ze nu te veel of te weinig? En moet ze zometeen in één klap een enorme rekening betalen? Het is onduidelijk, en het is frustrerend dat je het zelf niet in de hand hebt, hoe vaak je er ook over belt.

De Ombudsman vertelde dat het inderdaad een zooitje is bij Waternet, ze krijgen er ontzettend veel klachten over en hebben het al meermaals aangekaart. Helaas is het aan de politiek om er iets aan te doen. Wel wordt Lenie gekoppeld aan iemand van het team van de Ombudsman die de klachten over waternet behandelt, en gaat die er voor zorgen dat er opheldering komt.


Het verhaal van Marijke over Besteedbaar Inkomen

Het verhaal van Marijke was de Ombudsman nog niet bekend, maar het onderwerp erin wel. Het bruto-netto-verhaal, zoals hij dat noemde, komt vaker voor. Daarom is hij groot voorstander van 'onze' motie voor toetsen op Besteedbaar Inkomen, en wil hij ervoor gaan lobbyen.


Het verhaal van Rein over de Jan van Galenstraat

Rein heeft ook eerder zijn verhaal verteld, maar de Ombudsman leek ons de 'instantie' die dit verhaal misschien nog verder kan brengen. Het blijkt dat het een thema is waar hijzelf, en meerdere Ombudsmannen voor hem, veel mee bezig zijn (geweest). Zijn voornamelijkste tip is om in de eerste instantie altijd een klacht in te dienen, want de gemeente moet de mogelijkheid hebben om iets met je feedback te doen. Vervolgens kan de Ombudsman vanuit zijn functie druk opvoeren naar aanleiding van zo'n klacht.


Wij hebben lichte vraagtekens bij de klachtenprocedure. Als je de verantwoordelijkheid tot het indienen van een klacht bij de mensen legt die het daklozenloket moeten bezoeken, houd je niet veel rekening met hun situatie. Mensen zijn bang dat ze dan nog minder geholpen worden, of hebben de mentale ruimte helemaal niet om zich bezig te houden met een klachtenformulier. Je hebt gewoon hulp nodig en staat in overlevingsstand. (Dat is dan ook waarom we op 6 mei zelf een beleidsgesprek organiseren over de bejegening op de Jan van Galenstraat!)


Al met al was het een goed bezoek, waarin we vooral veel nuttige tips hebben meegekregen om de druk op te voeren bij instanties om iets met signalen van falende hulpverlening te doen. Zijn advies: je moet er hard in gaan. Filmpjes met uitleg van de verhalen voor naar de media, klachten indienen met de ombudsman in de CC, noem het maar op. Daar gaan we even op broeden.

12 weergaven

Comments


bottom of page