Ver weg en dichtbij, groot en klein: er zijn meer organisaties vol ervaringsdeskundigen bezig zich te organiseren rondom armoede. Het zijn er alleen minder dan je denkt. De vragen 'wat had er anders gemoeten in beleid om problemen te voorkomen' en 'wat heb je in een positie met weinig geld nu echt nodig' worden vaker door professionals of door de overheid ingestelde raden beantwoord, dan direct door mensen die het hebben meegemaakt zelf. Daarom is het voor de weinige groepen die er zijn goed om elkaar op te zoeken!
5 augustus - Rotterdam Met die intentie vertrokken we op 5 augustus naar Rotterdam, waar we werden ontvangen door de lieve mensen van Wmove. In zelfregiegroepen ondernemen mensen met weinig geld in groepsverband om extra inkomen te genereren door hun talenten te gebruiken, met minder risico's dan wanneer je het in je eentje doet. Zij organiseren ook uitjes voor vrouwen met kinderen en weinig geld, om tijdens die uitjes belangrijke vragen te bespreken over wat zij nodig hebben om rond te komen voor zichzelf en voor hun kinderen. Met die resultaten willen zij uiteindelijk naar beleidsmakers toe. Dit zijn de mensen die de gemeente vaak niet kan bereiken met surveys en formulieren, dus het is cruciaal om aan het licht te brengen wat zij nodig hebben om niet alleen te overleven, maar echt te leven.
We herkenden elkaar in het belang van een hechte groep te bouwen en tijd investeren om gewoon samen te zijn en leuke dingen te doen. 'Je hebt vertrouwen nodig om dit soort dingen te vertellen,' en dat vertrouwen moet je bouwen en onderhouden.
Ook de directeur van Warm Rotterdam kwam langs om met ons in gesprek te gaan. Warm Rotterdam is een organisatie die signalen van mensen die leven in armoede en maakt samen met plannen en voorstellen om aan mensen met macht te presenteren. Zo hebben zij een keurmerk ontwikkeld voor warm incasseren. Die kennen ze toe aan bedrijven en incassobureaus die zich inzetten om schulden niet groter te maken, maar samen met mensen met schulden te kijken wat ze nodig hebben om het op te lossen. Ook hebben ze een compleet Deltaplan geschreven om een armoede en schulden aan te pakken in de stad - een tegenreactie op het bestaande beleidsplan van de gemeente Rotterdam. Wauw!
Gelukkig was er ook nog ruimte voor wat lol (belangrijke les die werd bevestigd uit ons eerdere gesprek), en zijn we met een watertaxi naar Hotel New York gescooterd, om daar nog even van de views van Rotterdam te genieten in de zon.
21 augustus - Eye Filmmuseum
Krijg toch allemaal de klere... Uhh, oh nee, dat juist wat we niet proberen uit te stralen bij de NoordAs. Maar we herkennen het wel, toch? Vorige week mochten we in de openluchtbioscoop van het Eye Filmmuseum Ciske de Rat bewonderen, waar we terug konden zien dat armoede in Amsterdam natuurlijk niets nieuws is. Maar 't is dus niet alleen maar serious business bij ons hoor. We doen ook leuke dingen, zoals relevante films kijken voor.. onderzoek. ;) Mede mogelijk gemaakt door Eye, waarvan we vrijkaartjes hebben gekregen!
22 augustus - Gent
Met het gekrijs van Ciskes moeder nog nagalmend in onze oren, stonden we om half 9 de volgende ochtend klaar bij de Ark om even heel veel te gaan reizen op een dag. Maar wat was dat het waard! We werden rond lunchtijd hartelijk ontvangen bij de Zuidpoort, een vereniging waar armen het woord nemen, zoals dat in België heel mooi wordt genoemd. Wat ze daar doen is breder dan de NoordAs, en lijkt meer op heel Diaconie Noord (de organisatie waar de NoordAs deel van is). Ze hebben een soort sociaal spreekuur, inloop, sociale kruidenier en meer. Maar het belangrijkst natuurlijk: ze doen van alles en nog wat om van onderop beleid te beinvloeden. Dat doen ze bijvoorbeeld door werkgroepen, die langere tijd met een thema bezig gaan (net als wij), of met beleidsbabbels, waarbij ze de wijk in gaan om met andere mensen in gesprek te gaan over een bepaald stuk beleid wat toe is aan verandering (ideetje?!). Die signalen nemen ze vervolgens mee met hun eigen groep, en vertalen ze naar stukken die ze aan de lokale overheid presenteren (die hen overigens goed kent!). We waren gevoelsmatig nog maar net opgestart in dit interessante gesprek, toen de het volgende programmaonderdeel ons al riep. Dus, snel een korte rondleiding (wat een cool hoofdkwartier hebben ze, een fantastische tuin en een erg mooie ruimte vol licht waar iedereen binnen kon lopen - misschien moeten er toch wat ramen de Ark in worden gesloopt) - en we vertrokken weer. We stapten weer een boot in, net als in Rotterdam, alleen deze keer iets rustiger: geen speedboattaxi, maar een vredige en indrukwekkende tour over de middeleeuwse Gentse grachten. Nog even het grote plein verkend, een heerlijke portie vlaamse frieten gegeten aan het water, en daar gingen we weer. Terug naar ons mooie Amsterdam-Noord, waar we al deze inspiratie binnenkort maar eens mogen gaan gebruiken.
Comments