top of page
Zoeken
  • evelien27

Verhalenavond bij de NoordAs: Soup & Stories

Bijgewerkt op: 22 feb.


Bij de NoordAs vertellen we verhalen. Verhalen over geldzorgen, verhalen over Amsterdam Noord, verhalen over wat er is gebeurd en verhalen over hoe de toekomst zou kunnen zijn.


Daarom organiseren we op 9 februari een verhalenavond om met elkaar te delen wat armoede in Noord betekent. Met 3 verhalen van betrokken inwoners en verschillende soorten soep, van 18:00 uur tot 20:00 uur in de Ark. Kom je ook? Meld je aan via evelien@diaconienoord.org, er is beperkt plek.


Wie zijn erbij?


Esther Sarphatie

Esther is antropoloog, buurtetnograaf en het brein achter deze verhalenavond. Zij zal de avond hosten en ieders verhaal aan elkaar verbinden. Dit kan ze als geen ander - wat ook de oorsprong is van haar Verhalenmakerij:
Mensen zijn sociale en narratieve wezens, vertellen elkaar graag verhalen. Verhalen als kleefstof voor de mensen om je heen, voor de buurt, daarmee maak je thuis. Elkaar verhalen van alledag vertellen en luisteren versterkt sociale cohesie. Om je thuis te voelen in een nieuwe buurt zijn verbindingen noodzakelijk, sociale relaties, elkaar kennen en weten bij wie je kan aankloppen. Epieck de kleine verhalenmakerij gaat op zoek naar kleine verhalen om zo een groter buurtnarratief en identiteit voor Buiksloterham te bouwen waarin buren zich herkennen en verbonden voelen. Al die kleine verhalen vertaalt Epiek in herkenbare (werk)vormen. Bijvoorbeeld in een buurtverhalenmuur, een buurtsynthese of narratieve rapportage.

Bekijk haar projecten en verzamelde verhalen op de website van Epiek.


Anna Rottier

Anna is schrijver/dichter/theatermaker en sinds 3 1/2 jaar een noorderling, geboren in Rotterdam (1970). Verdere info is te vinden op haar website.

Anna zal een gedicht delen over geld en armoede. Niet specifiek over Amsterdam Noord. Speciaal voor vanavond verrijkt ze het gedicht met een verhaal. Geen verhaal over armoede, maar een verhaal over de angst voor armoede. Om alles kwijt te raken en te eindigen in de goot. Het is eigenlijk zelfs een verhaal over een relatie. Namelijk haar relatie tot geld.

Foto: Hermen van de Waal (De Ceuvel)Jena

Jena is sinds een jaar lid van de NoordAs en vrijwilliger bij Team ED en Vluchtelingenwerk. In de jaren negentig is zij zelf uit Irak naar Nederland gevlucht en heeft ze een leven opgebouwd in Amsterdam. Maar als alleenstaande moeder van twee kinderen, en als het niet lukt om een beter te betaalde baan te vinden, kan de druk enorm toenemen en kunnen de schulden oplopen. Jena zal haar verhaal vertellen over onrecht, werkdruk, ziekte en hoop.


Leo Willemse

Leo is bevlogen buurtbewoner en verhalenverteller van Buiksloterham, voorheen groepswerker en altijd werkzaam geweest in de OBA (bibliotheek). Momenteel is hij betrokken bij het Museum Amsterdam Noord. Hij vertelt ons verhalen over Amsterdam Noord aan de hand van zijn familie. Zijn grootvader, grootmoeder, neven en nichten vertellen via de ervaringsverhalen van Leo over hun leefomgeving en Amsterdam Noord van vroeger tot nu.

Amsterdam Noord: een stadsdeel dat van oudsher verbonden is met arbeiders en armoede. Van de tuindorpen voor het industriële- en havengebied in de 20e eeuw, en een heropvoedingsdorp voor ‘ontoelaatbare gezinnen’, tot de dag van vandaag: schimmelwoningen, schulden en een tekort aan sociale huur als gevolg van jarenlange gemeentelijke verwaarlozing. Maar Amsterdam Noord is ook het meest veerkrachtige en strijdlustige deel van Amsterdam, als het aan de inwoners ligt. Juist vanwége deze verwaarlozing. Noorderlingen laten zich niets meer afpakken. Iedereen in Noord heeft een verhaal van wat arm of rijk zijn in Amsterdam Noord betekent. Verhalen van vroeger, verhalen van nu, en hopelijk positievere verhalen voor de toekomst.

146 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page