top of page
Zoeken
  • Evelien

Verhaal van Tineke: "hoe moet ik nu naar het ziekenhuis?"

RMC ziekenvervoer | September 2022


Afgelopen weken kwam Tineke tot de ontdekking dat ze niet meer met het RMC naar het ziekenhuis kan. Dat is het laatste restje zelfstandigheid wat haar uit handen is genomen. “Je wilt niet weten hoeveel taxi's er af en aan rijden naar het ziekenhuis, ”zegt Tineke. Ze is beperkt mobiel. “Mijn familie en vrienden staan al altijd voor me klaar. Ik wil ze niet belasten met de ziekenhuisbezoeken.”


“Voor zittend ziekenvervoer naar het ziekenhuis kunt u bij uw zorgverzekeraar vragen naar de mogelijkheden.” Deze zin komt uit de informatiebrochure van de Gemeente Amsterdam “Tips voor zelfstandig reizen met het openbaar vervoer” die bijgevoegd was bij een brief van de WMO Helpdesk van 21 juni 2022 over het nieuwe contract met het RMC. Het RMC heeft een nieuw contract met de gemeente Amsterdam. In de brieven en een folder wordt de toon aangeslagen van een bedrijf dat alle ruimte heeft om dienstverlenend te werken. De missie “mobiliteit is vrijheid” staat dikgedrukt in de folder afgedrukt. Maar niet voor dat wat noodzakelijk is: doktersafspraken. Daarvoor word je doorverwezen naar je ziektekostenverzekeraar.


In de folder van RMC “Aanvullend openbaar vervoer in Amsterdam” die Tineke eind augustus 2022 op de mat vond staat: “Het AOV is niet bedoeld voor vervoer naar werk, school of medische afspraken. Voor medische afspraken geldt als eerste het zittend ziekenvervoer van uw zorgverzekeraar.” Verderop in de folder is onder het kopje tilservice te lezen: “Reist u vanuit het ziekenhuis? Dan dient u minimaal twee uur van tevoren de rit aan te vragen.” Kun je dan tóch naar het ziekenhuis?


Dus belde Tineke met het Zilveren Kruis, waar ze een collectieve zorgverzekering heeft. “Hoe kom ik nu bij het ziekenhuis?” “Moet u daarheen voor dialyse? Bent u slechtziend aan beide ogen? Heeft u kanker en krijgt u chemo?” vroeg het Zilveren Kruis. “Nee,” antwoordt Tineke. “Dan komt u niet in aanmerking voor een vergoeding.” Bij het Zilveren Kruis verwezen ze naar de website, waar een aantal categorieën ziekenvervoer worden vergoed:


Tineke valt niet in deze categorieën. “Maar hoe kom ik dán in het ziekenhuis?”

17 weergaven

Comments


bottom of page