top of page
Zoeken
  • Evelien

Terugblik StemFeest: toeslagen, woningnood en uitkeringenMaandag was ons Stemfeest. Volksvertegenwoordigers van 6 verschillende partijen kwamen luisteren naar verhalen van mensen van de NoordAs, en vertellen wat zij structureel anders willen doen. Hoe willen de partijen werken aan een oplossing voor het toeslagensysteem, de sociale woningnood en het gebrek aan perspectief uit een uitkering?


Gena, Bianca, Germaine en Merel vertelden hun verhaal. Aanwezige politici waren Hind Dekker-Abdulaziz (D66, Tweede Kamerlid), Don Ceder (CU, Tweede Kamerlid) Rens de Boer (Volt, kandidaat-kamerlid), Anna Krijger (PvdD, kandidaat-kamerlid), Milka Yemane (GroenLinks, raadslid Gemeente Amsterdam) en Kirsten Zimmerman (De Groenen Basis Piraten, Stadsdeelcommissielid Amsterdam Noord).Het toeslagensysteem (wat moet er worden veranderd aan het huidige toeslagensysteem en hoe willen jullie dat uitvoeren?)

"Ik ben alleenstaande moeder van 2 kinderen die allebei boven de 18 zijn. Zelf heb ik een bijstandsuitkering. Mijn oudste dochter gaat in januari studeren in Canada en heeft daarvoor heel hard moeten sparen. Omdat ze zo veel heeft gewerkt, is mijn huurtoeslag weggevallen en moet ik het terugbetalen. Ik ben nog steeds bezig met het terugbetalen van duizenden euro's van vorig jaar. De situatie is dus dat mijn dochter niet kan sparen om haar kansen te vergroten, zonder dat ik in de schulden kom."De sociale woningnood (hoe willen jullie ervoor zorgen dat (jonge) Amsterdammers nog steeds betaalbaar op zichzelf kunnen wonen in hun eigen stad?)

"Ik woon samen met mijn zoon van 19, we zijn allebei geboren en getogen Amsterdammers. Hij wil graag met zijn leven starten, en dat gun ik hem ook, maar hij heeft geen plek om naartoe te gaan. Jongerenwoningen van nog geen 30 vierkante meter starten bij 600 euro. Mijn zoon werkt vier dagen in de week maar verdient bruto 1100 euro; dat kan hij niet betalen - als hij überhaupt ooit kans zou maken. Voor veel anderen is het makkelijk om te zeggen: blijf nog maar even lekker bij papa en mama wonen. Maar hoe langer hij bij ons woont, hoe minder kansen hij krijgt, en hoe meer wij gekort worden. Hij zou nu zelfs naar Brabant willen verhuizen; daar is de wachttijd veel korter. Maar ik vind het krom dat hier zo veel mensen naartoe komen en meteen een woning krijgen, verwijl Amsterdammers de stad uit worden gejaagd."Perspectief uit de uitkering (hoe willen jullie mensen met een uitkering meer perspectief bieden op een stabiel inkomen (door betaald werk)?

"Als alleenstaande moeder van 2 kinderen heb ik de afgelopen jaren vooral gewerkt via detacheringsbureaus. Na 6 maanden moet je weer iets nieuws vinden. In mijn geval een uitdaging, omdat hybride werken noodzakelijk is vanwege de zorg voor mijn kinderen. De detacheringsbureaus duwen mij de WW in zodra blijkt dat ik lange tijd aangepast moet werken. Deze manier van werken is uitzichtloos. Je bouwt niets op, er is geen uitzicht op een vast contract noch stabiel inkomen. En zodra je werkt, heb je geen recht meer op allerlei regelingen of toeslagen. Je hebt de tijd nodig, misschien wel een jaar, om een buffer op te bouwen, maar dat gaat niet. Nu ben ik weer terug bij af. Er is geen duurzame uitstroom."
"Ik ben altijd ondernemer geweest en had een eigen winkel zonder personeel waar ik mee moest stoppen om medische redenen. Sindsdien heb ik een bijstandsuitkering en ben ik achter de geraniums geparkeerd. Ik wil graag weer werken, maar ik ben afgekeurd en ik kan maar korte periodes en met bepaalde aanpassingen werken. Die kans wordt me niet gegeven: passend werk vinden is te duur en te ingewikkeld. Als ik korte periodes zou werken, vallen meteen mijn toeslagen weg. Maar ik zou nooit genoeg uren kunnen maken om dat te compenseren, dus ik kan nooit iets opbouwen. Ik zal nooit uit de armoede komen - dat is deprimerend en uitzichtloos."


Dat er actief geluisterd wordt naar deze verhalen door politici, is een goed teken. De dag werd nóg mooier gemaakt door de muzikale omlijsting van de betrokken troubadour Tivo Beunk, en een heerlijke lunch door Italiaanse chefkok Antonella Barbella.


Bekijk hieronder nog wat meer prachtige foto's (gemaakt door Leo Estrella) voor een impressie van de dag.Foto credits: Leo Estrella


22 weergaven

Commentaires


bottom of page