top of page
Zoeken
  • Evelien

Motie voor Toetsen op Besteedbaar Inkomen (aangenomen)!

Gemeenteraadsleden Milka Yemane (GroenLinks) en Anne Wehkamp (D66) kwamen afgelopen maandag luisteren bij een Verhaalsessie, waarin Iman haar verhaal vertelde. Naast het onderwerp van dat verhaal hadden zij ook grote interesse in het probleem dat toch elke keer terugkomt: toetsen op bruto inkomen. Drie dagen later dienden zij een motie in om te toetsen op besteedbaar inkomen.

Yemane vertelde het verhaal van Marijke aan de raad om de motie verder uit te leggen.

"Wanneer we het hebben over verborgen armoede, dan zit het vaak hier in. Mensen die door de stijgende lasten van het afgelopen jaar enorm hoge lasten hebben maar op paier misschien een goed inkomen, maar toch helemaal niet rondkomen en ontzettend in de armoede leven."

Wethouder Marjolein Moorman - voor ons natuurlijk een goed contact - gaf ook een positief advies over deze motie. Wel stelde ze erbij dat het onmogelijk is om álle Amsterdammers te toetsen op besteedbaar inkomen. Dat begrijpen wij ook, en pleiten er dan ook voor om alleen de mensen die aan de bel trekken hierop te toetsen.


Goed nieuws: de motie is aangenomen! We hadden de toezegging van de wethouder al, maar nu heeft ook de Gemeenteraad besloten dat er onderzoek moet worden gedaan naar hoe er getoetst kan worden op besteedbaar inkomen.


Jaren geleden hebben wij een zaadje geplant, en dat plantje begint inmiddels wortels én bladeren te krijgen in alle uithoeken van de politiek!

"We geluiden horen in de stad, zoals bijvoorbeeld van de organisatie NoordAs, dat een groep mensen nu tussen wal en schip vallen en zij geholpen zouden zijn wanneer er getoetst wordt op besteedbaar inkomen. Toetsen op besteedbaar inkomen [kan] preventief werken waardoor mensen veel problemen zoals gezondheidsgerelateerde problemen vanwege stress, schulden en, bespaard kan blijven."

Lees de hele motie hieronder.

653.23 Motie Yemane c.s. toetsen op besteedbaar inkomen
.pdf
Download PDF • 80KB

23 weergaven

Commentaires


bottom of page