top of page
Zoeken
  • Evelien

Het verhaal van Sandra


Sandra* is een van de leden van de NoordAs die al het langst bij de groep zit. Door een samenloop van omstandigheden, waaronder de toeslagenaffaire, een burn-out en een conflict met haar werkgever, kwam Sandra in de schulden terecht en werd ze daarin gehouden.


Sandra's verhaal is een goed en schrijnend voorbeeld van waarom toetsen op besteedbaar inkomen zo belangrijk is. Al is je bruto inkomen nog zo hoog - als je er alleen voor komt te staan, een enorme huur moet betalen en meerdere kinderen hebt, kun je een armoedeval maken waaruit je soms niet meer op kunt staan. Toetsen op besteedbaar inkomen is daarom één van de thema's waar we bij de NoordAs voor strijden.


Het is ook een voorbeeld van hoe je soms door geen enkele instantie wordt geholpen. De werkgever denkt niet mee, de woningcorporatie voert een hard beleid waarop uithuiszetting kan volgen, hulpverlenende instanties praten je alleen een schuldgevoel aan en kijkt niet naar wat je écht nodig hebt. De weg omhoog kan kan zo worden geblokkeerd door een wirwar aan instanties die niet kijken naar een individuele situatie, maar alleen aan hun eigen regelingen. Over dit soort onderwerpen gaan we bij de NoordAs in gesprek in met ambtenaren en bestuurders, om de waarheid achter beleid te laten zien.


Sandra is inmiddels uit de schulden, maar niet dankzij de instanties die haar hadden moeten helpen. Dit is haar verhaal.


*Sandra is een fictieve naam, waarvoor is gekozen vanwege privacyoverwegingen.Dit verhaal is opgetekend door illustrator Betina van Meter.

48 weergaven

Comments


bottom of page